Project: Manning Community Hub
Client: City of South Perth
Location: 
Bradshaw Crescent and Conochie Avenue, Manning
Project Status: Completed 2016


Key Aspects

The new Manning Community Hub and Library includes the relocated Manning Library, a community hall, Manning Child Health Clinic, Moorditj Keila Aboriginal Groups, a sporting clubroom to house the Manning Rippers Football Club and an early years’ centre, home of the Manning Toy Library and a new Manning Playgroup Association.

The Hub is a vibrant community gathering point delivering the following benefits and features for the local community:

  • An integrated open space with pedestrian orientated development, with linkages between James Miller Oval, the Community Centre and at a later stage, the Welwyn Avenue shops.
  • Sustainable, modern and multipurpose spaces for groups and community use.
  • Design that activates the area and encourages passive surveillance, based on the principles of crime prevention through environmental design.
  • The provision of family orientated services in one location.
  • Economic development and investment and employment opportunities for the local community.
  • Diverse community facilities including a purpose designed indigenous facility for Aboriginal users and the display of local indigenous history.
    Opportunities for public art and the inclusion of Aboriginal culture and local heritage creating a vibrant cultural precinct.
  • 75 bay basement level car park, which maximises the opportunity for public open space and waterwise landscaping at ground level.

At the core of the building design is its green credentials for both passive and active sustainability systems.  The building’s various functional areas have been designed to allow northern light penetration in winter and automatic opening highlight windows to allow for natural ventilation when conditions permit.  Thermally dynamic low e glazing in combination with sun shading will further assist in the reduction of heat gain in summer and heat loss in winter.  A 30kw solar array of photovoltaics will provide offset power reducing traditional power usage.  Solar boosted hot water will further minimise energy demands.  All light fittings are low energy LED lights connected to light dimming and movement sensors to allow for reduction in artificial lighting demands when sufficient daylight is available.  The building utilises low maintenance materials minimising the City’s ongoing maintenance demands and costs adopting lifecycle costing principles. 

Overall the Manning Hub and Library is community exemplar creating a new village heart combining shopping, sport, health, education, socialisation and community needs.


Gallery

0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
0008
0009
0010

Connect with us

Telephone: 61 8 9321 4402
Email: bdg@bollig.com.au
Website: www.bollig.com.au

Level 1, 1260 Hay Street, West Perth  WA  6005

Opening hours Monday to Friday 8:00am - 5:00pm